Bij ZGR geloven we in samenredzaamheid. Samen met uw naasten ondersteunen wij u bij het zoveel mogelijk behouden van uw eigen leven. Daarvoor gaan we met elkaar in gesprek over uw wensen en verwachtingen en de grenzen in onze samenwerking. Wat kunt u zelf nog, wat kan uw naaste omgeving doen en waarin kunnen onze medewerkers of vrijwilligers van betekenis zijn voor u? Zo weet u wat u van ons kunt verwachten en wat wij van u en uw netwerk verwachten. 

Vrijheid en onvrijwillige zorg

De vrijheid van cliënten en bewoners is belangrijk. Daarom hebben al onze locaties open woonomgevingen. Dit betekent dat bewoners zich vrijuit in en rondom de gebouwen kunnen bewegen. Het houdt ook in dat we zo weinig mogelijk zorg toepassen die iemand niet wenst of waar verzet tegen is. Dat draagt bij aan welzijn en welbevinden.

Bij ZGR is er veel aandacht voor preventie. Bijvoorbeeld doordat we werken met de Brein Omgevingsmethodiek; een methode die bijdraagt aan het voorkomen van onveilige situaties en risicovol gedrag. Samen met artsen, familie en naasten zoeken we voortdurend naar alternatieven anders dan onvrijwillige zorg, om zo veilig mogelijke zorg en ondersteuning te bieden. Onvrijwillige zorg bieden we alleen als er echt geen alternatieve oplossingen zijn en door de situatie bewoners of omgeving teveel in gevaar komen.

We werken volgens de kaders van de Wet Zorg en Dwang (Wzd). Informatie over de uitvoering van de Wzd bij ZGR is onderaan deze pagina te vinden.